Awards and Honours MCQ 2022 Set 8

71. Which Hindi poet will be awarded the prestigious Saraswati Samman, 2021?
A. Sharankumar Limbale
B. K Siva Reddy
C. Vasdev Mohi
D. Ram Darash Mishra
Answer: D. Ram Darash Mishra


72. Which writer was awarded the O.Henry prize 2022 for the short story ‘Gaonburo’ that he wrote 45 years back?
A. Nihar Basu
B. Shashikant Das
C. Amar Mitra
D. Adarsh Bardhan
Answer:C. Amar Mitra


73. Name the photographer of the photograph titled “Kamloops Residential School” which won the 2022 World Press Photo of the Year award?
A. Mads Nissen
B. Amber Bracken
C. Yasuyoshi Chiba
D. John Moore
Answer:B. Amber Bracken


74. In April 2022, who among the followings has been honoured with the Sant Namdeo National Award for the years for the years 2021 and 2020?
A. Sushri Anusuiya Uikey
B. Phagu Chauhan
C. Jagdish Mukhi
D. Satyapal Malik
Answer:D. Satyapal Malik


75. Sangeet Natak Akademi is an autonomous Body under which ministry?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Culture
C. Ministry of Education
D. Ministry of Information and Broadcasting
Answer:B. Ministry of Culture


76. The year 2022 marks the 100th birthday of Nobel Prize-winning Har Gobind Khorana. He was awarded the noble prize in which field?
A. Biology
B. Chemistry
C. Medicine/Physiology
D. Physics
Answer:C. Medicine/Physiology


77. Which bank’s merchant solution app got the Digital CX Awards 2022 for ‘Outstanding Digital CX – SME Payments’?
A. IndusInd Bank
B. Yes Bank
C. Axis Bank
D. ICICI Bank
Answer:A. IndusInd Bank


78. Who will be honoured with the first Lata Deenanath Mangeshkar Award on April 24?
A. Narendra Modi
B. Dharmendra Pradhan
C. Rajnath Singh
D. Amit Shah
Answer:A. Narendra Modi


79. Who has been awarded the country’s highest literary award, the 56th Jnanpith for the year 2021?
A. Raja Rao
B. Anita Desai
C. Nilamani Phookan
D. None
Answer:C. Nilamani Phookan


80. The Champion of Change Award was organized by the ‘Interactive Forum on Indian Economy’ (IF) in Madhya Pradesh. This award is given for promotion which of the following?
A. Safe childhood
B. Science & Technology
C. Women Empowerment
D. Gandhian values
Answer:D. Gandhian values


« 6 7 8 9

Leave a comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock