Awards and Honours MCQ 2022 Set 9

81. Who is set to receive the Malcolm Adiseshiah Award this year?
A. Raghu Desai
B. Amit Mohan
C. Prabhat Patnaik
D. Manoj Kanwal
Answer:C. Prabhat Patnaik


82. International Gandhi Awards for Leprosy, 2021 has been given to which of the following?
A. Dr. Abhishek Sen
B. Dr. Bhushan Kumar
C. Dr. Alok Sharma
D. Dr. Deepak Mishra
Answer:B. Dr. Bhushan Kumar


83. Which scheme has been selected for Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration 2020 under the category Innovation (General) – Central?
A. UDAN
B. PM Garib Kalyan Yojana (PMGKY)
C. PM Mudra Yojna
D. PM-KISAN Scheme
Answer:A. UDAN


84. Tim Southee won the prestigious Sir Richard Hadlee Medal, it is the highest cricketing award of which country?
A. Brazil
B. USA
C. New Zealand
D. Australia
Answer:C. New Zealand


85. Which bank won the global ‘Celent Model Bank’ Award for its Enterprise Payments Hub (EPH)?
A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Induslnd Bank
D. Kotak Mahindra Bank
Answer:C. Induslnd Bank


86. Which ministry has hosted the National Metallurgist Award 2021?
A. Ministry of Mines
B. Ministry of Coal
C. Ministry of Steel
D. Ministry of Finance
Answer:C. Ministry of Steel


87. Who has been honored with the 2022 John F. Kennedy Profile in Courage Award?
A. Draupadi Murmu
B. Mitt Romney
C. Nancy Pelosi
D. Volodymyr Zelenskyy
Answer:D. Volodymyr Zelenskyy (president of Ukraine)


88. The UN Environment Programme (UNEP) has named which individual the recipient of the Champions of the Earth Lifetime Achievement Award 2021?
A. Joan Carling
B. José Sarukhán Kermez
C. David Attenborough
D. Robert D. Bullard
Answer:C. David Attenborough


89. Which state’s Planning Department’s initiative of the “e-Proposal System”, has won the UN Award – World Summit on the Information Society (WSIS) Forum Prizes 2022?
A. Sikkim
B. Jharkhand
C. Meghalaya
D. Tripura
Answer:C. Meghalaya


90. Ardeshir B K Dubash has been conferred the highest diplomatic award by the Government of which country?
A. Peru
B. Chile
C. Argentina
D. Mexico
Answer:A. Peru


« 6 7 8 9

Leave a comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock