Days and Themes MCQ 2022 Set 1

Sharing is caring!

1. World Braille Day is celebrated every year on which of the following dates?
A. 10 January
B. 6 January
C. 4 January
D. 15 January

Answer:C. 4 January



2. DRDO celebrated its 64th Foundation Day on which of the following dates?
A. 12 January
B. 15 January
C. 2 January
D. 1 January

Answer:D. 1 January



3. National Bird Day is celebrated on which of the following dates every year?
A. 5 January
B. 6 January
C. 10 January
D. 8 January

Answer:A. 5 January



4. What is the theme of National Science Day 2022?
A. ‘Future of STI: Impact on Education Skills and Work’
B. Integrated Approach in S&T for Sustainable Future
C. “Science for the People, and the People for Science”
D. “Science and Technology for a sustainable future.”

Answer:B. Integrated Approach in S&T for Sustainable Future



5. January 6 is celebrated as Journalist’s Day in Maharashtra in memory of which of the following personality?
A. Balshastri Jambhekar
B. Nanasaheb Parulekar
C. Hanumant Moreshwar
D. Pandharinath Sawant

Answer:A. Balshastri Jambhekar



6. Which of the following organisation observed World Day of War Orphans which is celebrated on 6th January every year?
A. United Nations Institute for Disarmament Research (UNIDR)
B. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)
C. United Nations Children’s Fund (UNICEF)
D. United Nations Human Rights Council (UNHRC)

Answer:C. United Nations Children’s Fund (UNICEF)



7. Pravasi Bhartiya Divas or Non-Resident Indian Day is celebrated every year on which date?
A. 7th January
B. 2nd January
C. 10th January
D. 9th January

Answer:D. 9th January



8. Prime Minister Narendra Modi has announced to celebrate which day as Veer Bal Diwas?
A. 26 December
B. 24 November
C. 22 November
D. 21 April

Answer:A. 26 December



9. Every year the World Hindi Day is celebrated in which date?
A. 9 January
B. 12 January
C. 10 January
D. 15 January

Answer:C. 10 January



10. National Youth Day is celebrated every year on which date?
A. 10 January
B. 11 January
C. 14 January
D. 12 January

Answer:D. 12 January



1 2 3 4 5

Sharing is caring!

Leave a Comment