List of Folk dances in India

Share On Your Social Media

List of Folk dances in India
List of Folk dances in India

Here is the major “folk dances in India” , important for upcoming competitive exams. Here we included some previous year MCQ’s on folk dances of India.There are 8 classical dances in India but  many different types of folk dances which indicates the culture of the different states of India.

India’s Dance Forms

• Classical and folk dance are the two most popular dance forms in India.

• The first formal mention of dance is found in Bharata’s famous work Natyashastra.

• Bharata Muni describes dance as the ‘complete art’ encompassing within its scope all other forms of art – music, sculpture, poetry and drama.

• Folk dance arose from the state’s, ethnic, or geographic region’s local tradition.

India’s Folk Dances

• In India, folk dances showcase the culture and traditions of the group from which they came.

• Folk dances are typically performed at communal celebrations such as births, festivals, weddings , to celebrate a new season and other social occasions.

• In some Indian folk dances, men and women perform separately; in others, they dance together.

• In India, there are many different types of folk dances which is celebrated different states of India.

Major Folk dances in India

State Folk Dance
Andhra Pradesh Vilasini Natyam, Bhamakalpam, Veeranatyam, Dappu, Tappeta Gullu, Lambadi, Dhimsa, Kolattam
Arunachal Pradesh Buiya, Chalo, Wancho, Pasi Kongki, Ponung, Popir
Assam Bihu, Bichhua, Natpuja, Maharas, Kaligopal, Bagurumba, Naga dance, Khel Gopal.
Bihar Jata-Jatin, Bakho-Bakhain, Panwariya
Chhattisgarh Gaur Maria, Panthi, Raut Nacha, Pandwani, Vedamati, Kapalik
Gujarat Garba, Dandiya Raas, Tippani Juriun, Bhavai
Goa Tarangamel, Koli, Dekhni, Fugdi, Shigmo, Ghode, Modni, Samayi nrutya, Jagar, Ranmale
Haryana Jhumar, Phag, Daph, Dhamal, Loor, Gugga, Khor.
Himachal Pradesh Jhora, Jhali, Chharhi, Dhaman, Chhapeli, Mahasu
Jammu & Kashmir Rauf, Hikat, Mandjas, Kud Dandi Nach
Jharkhand Alkap, Karma Munda, Agni, Jhumar, Janani Jhumar, Mardana Jhumar, Paika, Phagua
Karnataka Yakshagana, Huttari, Suggi, Kunitha, Karga
Kerala Ottam Thullal, Kaikottikali
Maharashtra Lavani, Nakata, Koli, Lezim, Gafa, Dahikala Dasavtar
Madhya Pradesh Jawara, Matki, Aada, Khada Nach, Phulpati, Grida Dance, Selalarki, Selabhadoni
Manipur Dol Cholam, Thang Ta, Lai Haraoba, Pung Cholom
Meghalaya Ka Shad Suk Mynsiem, Nongkrem, Laho
Mizoram Cheraw Dance, Khuallam, Chailam, Sawlakin, Chawnglaizawn, Zangtalam
Nagaland Rangma, Zeliang, Nsuirolians, Gethinglim
Odisha Savari, Ghumara, Painka, Munari
Punjab Bhangra, Giddha, Daff, Dhaman, Bhand
Rajasthan Ghumar, Chakri, Ganagor, Jhulan Leela, Jhuma, Suisini, Ghapal
Sikkim Chu Faat, Sikmari, Singhi Chaam or the Snow Lion, Yak Chaam, Denzong Gnenha, Tashi Yangku
Tamil Nadu Kumi, Kolattam, Kavadi
Tripura Hojagiri
Uttar Pradesh Nautanki, Raslila, Kajri, Jhora, Chappeli
Uttarakhand Garhwali, Kumayuni, Kajari, Jhora, Raslila
Folk Dances in India Map
Folk Dances in India Map

Most  Important MCQs about Folk dances in India

1.   Rouff is a folk dance. It has its origin in ?
A. Assam
B. Mizoram
C. Kashmir
D. Himachal Pradesh

Answer: Kashmir

2. Which of the following folk dances is performed by women in Punjab?
A. Garbha
B. Giddha
C. Ghero
D. Goncha

Answer: Giddha

3. Tamasha or Lalvani is the folk dance of which Indian State?
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Assam
D. Madhya Pradesh

Answer: Maharashtra

4. Which is a post-harvest folk dance in Assam?
(SSC CGL Tier-I 2016 (2nd Sitting))
A. Ojapali
B. None of them
C. Ankia Nat
D. Bihu

Answer: Bihu

5. With which state is the folk dance ‘Garba’ associated ?
(SSC SAS 2010 (Paper-1) and SSC Tax Assistant
(Income Tax & Central Excise) 2009)
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Himachal Pradesh

Answer: B. Gujarat

6. Which of the following folk dances is associated with Rajasthan?
(SSC CGL Tier-I 2011, First Sitting)
A. Rauf
B. Jhora
C. Veedhi
D. Suisini

Answer: D. Suisini

Note: Ginad, Chakri, Gangore, Terahtaal, Khayal, Jhulan Leela, Jhuma, Suisini, etc are some of the Major folk dances of Rajasthan.

7. Which of the following folk dances is associated’with Jammu and Kashmir ?
(SSC CGL Tier-I 2011 (Second Sitting)
A. Jhora
B. Veedhi
C. Rauf
D. Suisini

Answer: C. Rauf

8. Of which of the following States is Nautanki, a folk dance?
(FCI Assistant Grade-II 2012 (Paper-1)
A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer: B.Uttar Pradesh

Note: Nautanki, Thora, Chappeli, Raslila, Kajri are some of the famous folk dances of Uttar Pradesh.

9. Which one of the following is wrongly paired ?
(SSC Graduate Level Tier-I 2013)

Folk Dance……. State
A. Kerala ………….. Karagam
B. Gujarat………….. Garba
C. Uttar Pradesh ….Nautanki
D. West Bengal …….Jatna

Answer: A.
Note: The Karagam Dance is s an ancient folk dance of Tamil Nadu performed in praise of the rain goddess Mariamman. The performers balance the water pot on their head very beautifully. This dance is considered to have been originated in Thanjavur.

10. Which among the following is a folk dance of India?
(SSC CGL Tier-I 2015 (Ist Sitting) and SSC CHSL, LDC, DEO 2015)
A. Mohiniattam
B. Kathakali
C. Manipuri
D. Garba

Answer: D. Garba

11. ‘Tabal Chongli’ is a form of folk dance associated with the State
of : (FCI Assistant Grade-III 2012 (Paper-1)
A. West Bengal
B. Assam
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra

Answer: B Assam

Note: Other popular dance forms of Assam are Bihu, Khel Gopal, Rash Lila, Canoe, etc.

12. ‘Giddha’ is a form of dance associated with the state of :
(SSC (10+2) Data Entry Operator & LCD 2011 (Ist Sitting) (North Zone) and SSC
Combined Matric Level (PRE) 2006 (Ist Sitting) (East Zone)
A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Haryana
D. Rajasthan

Answer: A. Punjab

Note: Giddha is a popular folk dance of women in Punjab region of India and
Pakistan. The dance is often considered derived from the ancient dance known
as the ring dance.

13. “Dandia” is a popular dance of_?
(SSC Constable (GD) 2013, Ist Sitting)
A. Gujarat
B. Assam
C. Jharkhand
D. Maharashtra

Answer. A. Gujarat

Note: The dandiya is the chief folk dance of Gujarat, which is usually performed in groups, wherein young men and women dressed in colorful costumes, dance in circles with multihued sticks in their hands to the lively beat of drums. This dance is very popular during the Navratri season in October.

 


Share On Your Social Media

Leave a comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro