Odisha Gold Mine: Gold Mine MCQ Quiz

Spread the love

Rate this post

Hello friends, welcome to the Trending News MCQ Quiz section. Here are some MCQ quizzes related to gold mines around the world. Please attempt all the quizzes to test your knowledge about gold mines in India and all over the world.

Odisha Gold Mine In News

▪ The Steel and Mines Minister of Odisha, Prafulla Mallik, has informed the state Assembly that gold reserves have been discovered in three districts of the state.

▪ The surveys conducted by the Directorate of Mines and the Geological Survey of India (GSI) have revealed the presence of gold reserves in the Deogarh, Keonjhar, and Mayurbhanj districts.

▪ According to the statement presented in the House, the GSI experts have detected an estimated 1,685 kg of gold ore, along with copper, in the Adas area of Deogarh.

▪ The directorate of mines and geology conducted a survey and found gold reserves in several areas of Keonjhar, including Gopur, Gajipur, Kusakala, Adal, Saleikana, Dimirimunda, and Karadanga.

▪ During a survey conducted in the Telkoi tehsil area between 1989-96, geologists detected one gram of gold per tonne ore in two quartz veins.

▪ In the Gopur area, the team detected 2.5 gm to 10 gm of gold per one-tonne ore in a quartz vein measuring 60 metres in length and one metre in width, according to preliminary estimations.

Others Key Minerals found in Odisha

▪ The state is endowed with large reserves of chromite, bauxite, china clay, chromite, coal, dolomite, fire clay, graphite, gemstones, iron ore, limestone, manganese ore, mineral sand, nickel ore, pyrophyllite, quartz.

▪ Almost 98% of India’s chromite deposits are located in Odisha, making it the state with the largest reserve of chromite.

Gold Mines MCQ Quiz

Q1. Which is the world’s deepest gold mine?
A. Kusasalethu Gold Mine
B. Moab Khotsong Gold Mine
C. Mponeng gold mine
D. LaRonde Gold Mine

Answer –C. Mponeng gold mine
Explanation-Mponeng gold mine, located south-west of Johannesburg in South Africa, is currently the deepest mine in the world.


Q2. Which place in Karnataka is famous for gold mines?
A. Bellara in Tumakuru district
B. Ajjanahalli near Sira
C. Hutti in Raichur district
D. Kappatagudda in Gadag district

Answer –C. Hutti in Raichur district
Explanation-


Q3. Kolar gold mine in which state?
A. Maharashtra
B. Odisha
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer –D. Karnataka
Explanation-


Q4. Which country is the largest producer of gold in the world?
A. Australia
B. China
C. India
D. Russia

Answer –B. China
Explanation-


Q5. Where is the largest gold mine in the world?
A. Grasberg gold mine, Indonesia
B. South Deep gold mine, South Africa
C. Olimpiada gold mine, Russia
D. Lihir gold mine, Papua New Guinea

Answer –B. South Deep gold mine, South Africa
Explanation-


Q6. Which country has the largest gold reserves in the world?
A. Australia
B. China
C. India
D. Russia

Answer –A. Australia
Explanation-


Q7. Ramgiri gold mine located in which state?
A. Ajjanahalli near Sira
B. Kappatagudda, Karnataka
C. Anantapur, Andhra Pradesh
D. Hutti, Karnataka

Answer –C. Anantapur, Andhra Pradesh
Explanation-


Q8. In India, the largest resources of gold ore (primary) are located in?
A. Jharkhand
B. Karnataka
C. Odisha
D. Bihar

Answer –D. Bihar

Explanation-In India, the largest resources of gold ore (primary) are located in Bihar (44%) followed by Rajasthan (25%), Karnataka (21%), West Bengal (3%), Andhra Pradesh (3% ), Jharkhand (2 %). The remaining 2% resources of ore are located in Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Kerala, Maharashtra, and Tamil Nadu.


Q9. Which is the second deepest gold mine in the world?
A. Kusasalethu Gold Mine
B. Moab Khotsong Gold Mine
C. Mponeng gold mine
D. LaRonde Gold Mine

Answer – C. Mponeng gold mine
Explanation-


Q10. Which is the largest gold mine in India?
A. Kolar
B. Hutti
C. Ramgiri
D. Bellara

Answer – B. Hutti
Explanation-


Q11. Which is the first gold mine of India?
A. Kolar Gold Field
B. Hutti Gold Field
C. Ramagudam Gold Field
D. None of These

Answer – A. Kolar Gold Field
Explanation-


Q12.Which is the deepest gold mine in Kolar Gold Fields?
A. Nandidurg
B. Mysore Mines
C. Champion reef
D. Urigaum

Answer – C. Champion reef
Explanation-


Q13. Which is the biggest gold mine in the world?
A. Muruntau Mine
B. Grasbertg mine
C. Nevada Gold Mines
D. Cadia mine

Answer – A. Muruntau Mine
Explanation-


Q14. Where is Hutti gold mine?
A. Madhya Pradesh
B. Karnataka
C. Kerala
D. Tamil Nadu

Answer – B. Karnataka
Explanation-


Q15. Where is Mponeng Gold mine located?
A. Russia
B. Australia
C. Chili
D. South Africa

Answer – D. South Africa
Explanation-


Q16. In which districts of Odisha have gold reserves been discovered?
A. Deogarh, Keonjhar, and Mayurbhanj
B. Cuttack, Puri, and Bhubaneswar
C. Sambalpur, Balasore, and Rourkela
D. None of the above

Answer –A. Deogarh, Keonjhar, and Mayurbhanj
Explanation-


Q17. Who conducted surveys to detect gold reserves in Odisha?
A. Directorate of Mines
B. Geological Survey of India (GSI)
C. Both a and b
D. None of the above

Answer –C. Both a and b
Explanation-


Q18. How much gold ore has been estimated to be present in the Adas area of Deogarh?
A. 1,685 kg
B. 1,500 kg
C. 2,000 kg
D. 1,000 kg

Answer –A. 1,685 kg
Explanation-


Q19. Which areas of Keonjhar were found to have gold reserves?
A. Gopur, Gajipur, Kusakala, Adal, Saleikana, Dimirimunda, and Karadanga
B. Cuttack, Puri, and Bhubaneswar
C. Sambalpur, Balasore, and Rourkela
D. None of the above

Answer –A. Gopur, Gajipur, Kusakala, Adal, Saleikana, Dimirimunda, and Karadanga
Explanation-


Q20. Which mineral has the largest reserves in Odisha state?
A. Copper
B. Gold
C. Chromite
D. None of the above

Answer –C. Chromite
Explanation-


I hope you enjoyed the quiz. For more multiple-choice quizzes on trending news, please visit the “MCQ Section” and click on “Trending News MCQs”.


Spread the love

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO