G-20 Summit 2023 Important MCQs with Answers

2.8/5 - (6 votes)

The G-20 Summit is a significant event in global diplomacy and decision-making. It is essential for competitive exam aspirants in India to stay well-versed in current affairs related to the G-20 Summit, as these topics are often asked in exams. This article provides a collection of MCQs on the G-20 Summit 2023, which will help you prepare for your exams.

Let’s embark on a journey to unravel the essential facets of the G-20 Summit 2023 through this set of MCQs, ensuring you are well-prepared to excel in your upcoming examinations.

G20 Summit 2023 MCQs Set -1

Q1. Which country will host the G-20 Summit 2023?
A. India
B. Indonesia
C. Japan
D. South Korea

Answer –A. India
Explanation-India will host the G-20 Summit 2023 in New Delhi


Also Practice: India’s Chandrayaan-3 Mission MCQ: All Facts in MCQ Format

Q2. What is the theme of the G-20 Summit 2023?
A.One Nation-One World-One Future
B. Recovering Together, Building Back Better
C. Inclusive and Resilient Recovery for Sustainable Growth
D. One Earth, One Family, One Future

Answer –D. One Earth, One Family, One Future
Explanation- The theme of the G-20 Summit 2023 is Vasudhaiva Kutumbakam – One Earth, One Family, One Future.


Q3. What are the main agenda items of the G-20 Summit 2023?
A. The global economy
B. Climate change
C. Poverty and inequality
D. Public health
E. All of these

Answer –E. All of these
Explanation-


Q4. What is the edition of the 2023 G20 New Delhi summit?
A. The fifteenth meeting of G20
B. The seventeenth meeting of G20
C. The eighteenth meeting of G20
D. The twentieth meeting of the G20

Answer –C. The eighteenth meeting of G20
Explanation-


Q5. Where is the 2023 G20 summit happening?
A. India Gate, New Delhi
B. Taj Mahal, Agra
C. Bharat Mandapam International Exhibition-Convention Centre, New Delhi
D. Gateway of India, Mumbai

Answer –C. Bharat Mandapam International Exhibition-Convention Centre, New Delhi
Explanation-


Q6. What is significant about the 2023 G20 New Delhi summit?
A. It is the first G20 summit held in India.
B. It is the first G20 summit held in Asia.
C. It is the first G20 summit held in a developing country.
D. It is the first G20 summit held in a country with a Hindu majority.

Answer –A. It is the first G20 summit held in India.
Explanation-It is the first G20 summit held in India as well as in South Asia.


Q7. Who is chairing the G20 Summit 2023?
A. Indonesian President Joko Widodo
B. Indian Prime Minister Narendra Modi
C. Indonesian Prime Minister
D. Indian President Ram Nath Kovind

Answer –B. Indian Prime Minister Narendra Modi
Explanation-


Q8. When did India’s presidency for the G20 begin for the 2023 summit?
A. 1 November 2022
B. 1 December 2022
C. 1 January 2023
D. 1 February 2023

Answer –B. 1 December 2022
Explanation-India is currently holding the G20 presidency from December 1, 2022, to November 30, 2023


Q9. When was the presidency handover ceremony for the G20 held?
A. After the G20 New Delhi Summit
B. Before the Bali summit
C. After the Bali summit
D. Before the G20 New Delhi Summit

Answer –C. After the Bali summit
Explanation-


Q10. Who transferred the G20 Presidency gavel to Indian Prime Minister Modi?
A. Indonesian President Joko Widodo
B. Indonesian Prime Minister
C. Indian President Ram Nath Kovind
D. Indian Vice President Venkaiah Naidu

Answer –A. Indonesian President Joko Widodo
Explanation-


Share This:

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock