SSC Computer Awareness MCQ [200 MCQs]: Asked in Previous Year SSC Exams

2.3/5 - (6 votes)

Previous Year SSC Computer Awareness MCQ Set – 2

11. A pen drive is [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]
A. A fixed secondary storage unit
B. A magnetic secondary storage unit
C. A removable secondary storage unit
D. None of the above

Answer – C. A removable secondary storage unit
Explanation-


12. Which of the following is not reckoned as a ‘value added’ telecommunication service? [SSC CGL Prelim 2002]
A. Electronic Mail
B. STD
C. FAX
D. Radio-Paging Service

Answer – C. FAX
Explanation-


13. The basic application of an ‘AND’ gate in computers is for: [SSC CGL Prelim 2002]
A. addition
B. subtraction
C. multiplication
D. division

Answer –C. multiplication
Explanation-


14. The mouse is [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]
A. Memory
B. C.P.U.
C. Input Device
D. Output Device

Answer – C. Input Device
Explanation-


15. Which of the following is not an output device? [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]
A. Monitor
B. Printer
C. Mouse
D. Plotters

Answer –C. Mouse
Explanation-


16. Who developed the concept of email? [SSC CGL Prelim 2002]
A. Bill Gates
B. Arthur C. Clark
C. Ray Tomlinson
D. Sabir Bhatia

Answer –C. Ray Tomlinson
Explanation-


17. Which of the following is not an output device? [Jharkhand PCS (Pre) 2016]
A. Monitor
B. Touch screen
C. Printer
D. Plotter

Answer – B. Touch screen
Explanation-


18. What is an organization’s introductory web page called? [SSC CGL Prelim 2003]
A. Portal
B. Vortal
C. Homepage
D. Web site

Answer – D. Website
Explanation-


19. Which is the most common ‘input device’ used today? [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]
A. Motherboard
B. Central Processing Unit
C. Keyboard
D. Semiconductor

Answer – C. Keyboard
Explanation-


20. The first computer language developed was: [SSC Section Officer (Commercial Audit) 2003]
A. COBOL
B. BASIC
C. FORTRAN
D. PASCAL

Answer – C. FORTRAN
Explanation-


Share This:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Scroll to Top