Major Sea Ports in India MCQ [50 MCQ]

4/5 - (8 votes)

Major Sea Ports in India MCQ Set-5

41. Which port in India is a part of the Kaladan Multimodal Project?
A. Kolkata Port
B. Chennai Port
C. Vizag Port
D. Mumbai Port Trust

Answer – A. Kolkata Port.
Explanation-


42. Which state in India is located in the hinterland of more than three major ports?
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. West Bengal

Answer – A. Madhya Pradesh.
Explanation-


43. What is the main purpose of the Tuticorin Port (V. O. Chidambaram port)?
A. To carry out trade with Sri Lanka
B. To export iron ore
C. To import petroleum products
D. To handle container traffic

Answer – A. To carry out trade with Sri Lanka
Explanation-


44. Adani Group has recently bagged a tender to build a Tajpur deep sea port in the Bay of Bengal. Tajpur port is located in which of the following states?
A. Odisha
B. West Bengal
C. Andhra Pradesh
D. Tamil Nadu

Answer –B. West Bengal
Explanation-


45. Shyama Prasad Mukherjee Port is the new name of which of the following ports?
A. Paradwip Port
B. Ennore Port
C. Haldia Port
D. Kolkata Port

Answer –D. Kolkata Port
Explanation-


46. Where is Panambur Port located?
A. Andaman & Nicobar islands
B. Kerala
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer –C. Karnataka
Explanation-


47. Where is Vizag port located?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Andhra Pradesh

Answer –D. Andhra Pradesh
Explanation-


48. Which is the youngest sea port in India?
A. Port Blair
B. Vadhavan port
C. Tajpur Port
D. Kolkata Port

Answer –B. Vadhavan port
Explanation-


49. Which Indian Port has its own railway connection?
A. Ennore Port
B. Marmagao Port
C. Mumbai Port
D. Kandala Port

Answer –C. Mumbai Port
Explanation-


50. Which Port is Known as the Queen of the Arabian Sea?
A. Dahej Port
B. Pipavav Port
C. Kochi Port
D. Mundra Port

Answer –C. Kochi Port
Explanation-


Find More MCQ

Share This:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top