Indian Polity MCQ: Asked in Previous Year’s WBCS Preliminary Exams [300 MCQs]

Spread the love

4.6/5 - (7 votes)

Here is a compilation of multiple-choice questions (MCQs) on Indian Polity that have been asked in the WBCS Preliminary Examinations from 2000 to 2022.

Detailed explanations for each multiple-choice question will be provided soon.

If you find any incorrect answers, please let us know by commenting.

Indian Polity MCQ: Asked in WBCS Prelims – 2022

Q1. Any money bill cannot be introduced in the Parliament without the consent of the
A. Prime Minister of India
B. Speaker of the Parliament
C. President of India
D. Union Finance Minister

Answer – C. President of India
Explanation-


Q2. Under which article of the Constitution the President can take over the administration of the State in his own hand?
A. Article 352
B. Article 356
C. Article 351
D. Article 350

Answer – B. Article 356
Explanation-


Q3. Who is the protector of the Fundamental Rights of a citizen?
A. Legislature
B. Judiciary
C. Executive
D. None of the above

Answer – B. Judiciary
Explanation-


Q4. The Chairman of the Public Accounts Committee is
A. a member of the Ruling Party
B. a member of the Opposition Party
C. Union Finance Minister
D. Deputy Speaker of the Parliament

Answer – B. a member of the Opposition Party
Explanation-


Q5. The Vice-President of India is
A. directly elected by the people.
B. nominated by the President.
C. elected by the members of the state legislatures.
D. elected by an electoral college constituted of members of the two Houses of Parliament.

Answer – D. elected by an electoral college constituted of members of the two Houses of Parliament.
Explanation-


Q6. The ex-officio Chairman of the Rajya Sabha
A. the President
B. the Vice-President
C. the Prime Minister
D. None of them

Answer –B. the Vice-President
Explanation-


Q7. What is the minimum age required by a citizen to be qualified for being a member of the Lok Sabha?
A. 21
B. 25
C. 30
D. 35

Answer – B. 25
Explanation-


Q8. Members of the State Public Service Commission are appointed by
A. the President of India
B. the Prime Minister of India
C. the Governor of the State
D. None of them

Answer – C. the Governor of the State
Explanation-


Q9. Which of the following constitutional amendments gives constitutional status to the Panchayati Raj institutions?
A. 72nd
B. 73rd
C. 74th
D. 75th

Answer – B. 73rd
Explanation-


Q10. The Advocate General of a State is appointed by
A. the Chief Minister.
B. the State Legislature.
C. the Governor.
D. the State Law Minister.

Answer – C. the Governor.
Explanation-


Q11. The quorum requirements in the Rajya Sabha is
A. 25
B. 50
C. 100
D. 126

Answer – A. 25
Explanation-


Q12. Bills other than money bills are introduced for being passed by the Parliament in
A. Lok Sabha
B. Rajya Sabha
C. any House of the Parliament
D. joint session of both Houses of the Parliament

Answer – C. any House of the Parliament
Explanation-


Q13. Who is the first Law Officer of the Government of India?
A. Chief Justice of India
B. Union Law Minister
C. Attorney General of India
D. Law Secretary

Answer – C. Attorney General of India
Explanation-


Q14. Who is the Guardian of the Public Purse in India?
A. The President of India
B. The Union Finance Minister
C. The Comptroller & Auditor General
D. The Public Accounts Committee

Answer – C. The Comptroller & Auditor General
Explanation-


Q15. ‘The Constitution of India is neither purely federal nor purely unitary but is a combination of both’. – Who said so?
A. Jawaharlal Nehru
B. D. D. Basu
C. Dr. Ambedkar
D. Rajendra Prasad

Answer – B. D. D. Basu
Explanation-


Q16. On which date the Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly?
A. August 15, 1947
B. November 26, 1949
C. January 26, 1950
D. August 15, 1950

Answer – B. November 26, 1949
Explanation-


Q17. For the purpose of the legislation, education is enlisted in the
A. Union List
B. State List
C. Concurrent List
D. None of the above

Answer – C. Concurrent List
Explanation-


Indian Polity MCQ: Asked in WBCS Prelims – 2021

Q18. In the Constitution of India, ‘Protection of Life and Personal Liberty’ is guaranteed under Article No.
A. 21
B. 49
C. 73
D. 370

Answer – A. 21
Explanation-


Q19. Who is the custodian of the Indian Constitution?
A. President
B. Vice-President
C. Parliament
D. Supreme Court

Answer – D. Supreme Court
Explanation-


Q20. Article 21 of the Indian Constitution ensues
A. Right to Religion
B. Due Process of Law
C. Right to Life and Personal Liberty
D. Procedure established by Law

Answer – C. Right to Life and Personal Liberty
Explanation-


Q21. The government of India passed the Act to protect human rights in the year
A. 1990
B. 1993
C. 1995
D. 2002

Answer – B. 1993
Explanation-


Q22. Under which amendment of the Indian Constitution was the voting age reduced to 18 from 21?
A. 60th
B. 62nd
C. 61st
D. 63rd

Answer – C. 61st
Explanation-


Q23. ____________ is called as “His Superfluous Highness“.
A. The President
B. Vice-President
C. Governor
D. Speaker

Answer – B. Vice-President
Explanation-


Q24. Judges of the Supreme Court retire at the age of
A. 60 years
B. 62 years
C. 65 years
D. 70 years

Answer – C. 65 years
Explanation-


Q25. India is a
A. Union of states
B. Federation
C. Confederation of states
D. Unitary

Answer – A. Union of states
Explanation-


Q26. Inter-state council is formed by the
A. Prime Minister
B. Parliament
C. Chief Justice of India
D. President

Answer – D. President
Explanation-


Q27. Members of the Public Accounts Committee are elected by
A. President
B. Speaker
C. The members of both Houses of Parliament through the method of proportional representation by single transferable vote.
D. Prime Minister

Answer – C. The members of both Houses of Parliament through the method of proportional representation by single transferable vote.
Explanation-


Q28. NRC is now in the form of a
A. Draft
B. Bill
C. Act
D. None of the above

Answer – C. Act
Explanation-


Q29. The Chief Justice of the High Court is appointed by the
A. Prime Minister
B. President
C. Chief Justice of the Supreme Court
D. Cabinet

Answer – B. President
Explanation-


Q30. Article 18 of the Indian Constitution guarantees the right to
A. Equality
B. Freedom
C. Freedom of Religion
D. Right to Constitutional Remedies

Answer – A. Equality
Explanation-


Q31. The money Bill is finally determined by
A. Prime Minister
B. Speaker
C. Leader of the opposition party
D. President

Answer – B. Speaker
Explanation-


Q32. The President of India is elected by
A. Members of the Parliament.
B. Members of the State Assemblies.
C. Directly by the people.
D. Both the Houses of Parliament along with the Members of the State Assemblies.

Answer – D. Both the Houses of Parliament along with the Members of the State Assemblies.
Explanation-


Q33. The Election Commission is constructed by the
A. Vice-President
B. Prime Minister
C. President
D. Chief Justice of India

Answer – C. President
Explanation-


Important MCQ LinksComputer Awareness MCQ for All Competitive ExamsEnglish MCQ General Science, Chemistry MCQIndian Geography MCQWBCS MCQWBCS History MCQ

Spread the love
Pages ( 1 of 12 ): 1 23 ... 12Next »

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock