Medieval Indian History MCQ Asked in Previous Year’s WBCS Preliminary Exams [198 MCQs]

Spread the love

5/5 - (1 vote)

Here is a compilation of multiple-choice questions (MCQs) on Medieval Indian History that have been asked in the WBCS Preliminary Examinations from 2000 to 2022.

Detailed explanations for each multiple-choice question will be provided soon.

Medieval Indian History MCQ Asked in Previous Year’s WBCS Preliminary Exams
If you find any incorrect answers, please let us know by commenting.

Medieval Indian History MCQ: Asked in WBCS Prelims 2022

Q1. Choose the correct chronological order of the following dynasties of the Delhi Sultanate:
A. Lodi, Ilbari Turks, Tughluq, Khilji
B. Ilbari Turks, Khilji, Tughluq, Lodi
C. Tughluq, Khilji, Lodi, Ilbari Turks
D. Khilji, Lodi, Tughluq, Ilbari Turks

Answer – B. Ilbari Turks, Khilji, Tughluq, Lodi
Explanation-


Q2. Who built Buland Darwaza?
A. Humayun
B. Akbar
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer – B. Akbar
Explanation-


Q3. Which among the Mughal princes assassinated Abul Fazl?
A. Khasru
B. Selim
C. Azimushhan
D. Khurram

Answer – B. Selim
Explanation-


Q4. Which of the following pair do not match?
A. Jaunpur – Atala Masjid
B. Malwa – Jahaz Mahal
C. Ajmer – Kubbatul Islam
D. Gaur – Bara Sona Masjid

Answer – C. Ajmer – Kubbatul Islam
Explanation-


Q5. Who wrote Humayunnamah?
A. Gulbadan Begum
B. Humayun
C. Birbal
D. Abul Fazl

Answer – A. Gulbadan Begum
Explanation-


Q6. Who used ‘Tulghumah’ as a military tactic for the first time in India?
A. Alauddin Khilji
B. Muhammad bin Tughluq
C. Babur
D. Akbar

Answer – C. Babur
Explanation-


Q7. Chand Bibi ruled over which of the Deccan Sultanates?
A. Bijapur
B. Berar
C. Ahmednagar
D. Golkonda

Answer – C. Ahmednagar
Explanation-


Q8. Who among the following Sultans organized Iqta, army, currency, and other most important organs of the Delhi Sultanate?
A. Shamsuddin Iltutmish
B. Giyasuddin Balban
C. Muhammad bin Tughluq
D. Alauddin Khilji

Answer – A. Shamsuddin Iltutmish
Explanation-


Q9. Who among the Mughal Emperors/ Courtiers made arrangements for the translation of Upanisadas into Farsi?
A. Babur
B. Akbar
C. Shah Jahan
D. Dara Sukoh

Answer – D. Dara Sukoh
Explanation-


Q10. Which of the following dynasties was designated as ‘Balhar’ by the Arab travelers?
A. Chalukya
B. Chola
C. Rashtrakuta
D. Pandya

Answer –C. Rashtrakuta
Explanation-



Spread the love
Pages ( 1 of 20 ): 1 23 ... 20Next »

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock