Cell The Unit of Life MCQ with Answers Part-1 [50 MCQs]

Spread the love

Rate this post

Cell The Unit of Life MCQ Set-5

41. What is the name of the non-membrane-bound organelle found in animal cells that helps in cell division?
A. Chloroplast
B. Nucleus
C. Centrosome
D. Mitochondria

Answer –C. Centrosome
Explanation-


42. What is the size of Mycoplasmas, the smallest cells?
A. 0.03 µm
B. 0.3 µm
C. 3 µm
D. 30 µm

Answer –B. 0.3 µm
Explanation-


43. What is the size range of bacteria?
A. 0.3 to 0.5 µm
B. 3 to 5 µm
C. 30 to 50 µm
D. 300 to 500 µm

Answer –B. 3 to 5 µm
Explanation-


44. What is the largest isolated single cell?
A. Egg of an ostrich
B. Human red blood cell
C. Bacteria
D. Mycoplasma

Answer –A. Egg of an ostrich
Explanation-


45. What is the diameter of human red blood cells?
A. 0.7 µm
B. 7.0 µm
C. 70 µm
D. 700 µm

Answer –B. 7.0 µm
Explanation-


46. Which type of cells are some of the longest cells?
A. Epithelial cells
B. Nerve cells
C. Muscle cells
D. Connective tissue cells

Answer –B. Nerve cells
Explanation-


47. In what ways may cells vary in their shape?
A. Only disc-like and polygonal
B. Only columnar and cuboid
C. Disc-like, polygonal, columnar, cuboid, thread-like, or irregular
D. Only thread-like and irregular

Answer – C. Disc-like, polygonal, columnar, cuboid, thread-like, or irregular
Explanation-


48. Does the shape of the cell vary with its function?
A. Yes
B. No
C. Maybe
D. None of the above

Answer –A. Yes
Explanation-


49. What are some examples of prokaryotic cells?
A. Animal cells and plant cells
B. Fungi cells and algae cells
C. Bacteria, blue-green algae, mycoplasma, and PPLO
D. None of the above

Answer – C. Bacteria, blue-green algae, mycoplasma, and PPLO
Explanation-


50. Which type of cells are represented by bacteria, blue-green algae, mycoplasma, and PPLO?
A. Eukaryotic cells
B. Prokaryotic cells
C. Animal cells
D. Plant cells

Answer –B. Prokaryotic cells
Explanation-



Spread the love
Pages ( 5 of 5 ): « Previous1 ... 34 5

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock