Cell The Unit of Life MCQ with Answers Part-1 [50 MCQs]

Spread the love

Rate this post

Cell The Unit of Life MCQ Set-2

11. Who discovered that all plants are composed of different kinds of cells?
A. Theodore Schwann
B. Matthias Schleiden
C. Both a and b
D. None of the above

Answer –B. Matthias Schleiden
Explanation-


12. Who studied different types of animal cells and reported that cells had a thin outer layer which is today known as the ‘plasma membrane’?
A. Theodore Schwann
B. Matthias Schleiden
C. Both a and b
D. None of the above

Answer –A. Theodore Schwann
Explanation-


13. What is the unique character of plant cells according to Theodore Schwann?
A. Plasma membrane
B. Cell wall
C. Cytoplasm
D. Nucleus

Answer –B. Cell wall
Explanation-


14. Who proposed the hypothesis that the bodies of animals and plants are composed of cells and products of cells?
A. Theodore Schwann
B. Matthias Schleiden
C. Both a and b
D. None of the above

Answer – C. Both a and b
Explanation-


15. Who formulated the original cell theory?
A. Rudolf Virchow
B. Matthias Schleiden and Theodore Schwann
C. Robert Hooke
D. Louis Pasteur

Answer – B. Matthias Schleiden and Theodore Schwann
Explanation-


16. What was the main limitation of the original cell theory?
A. It did not explain how new cells were formed
B. It did not mention the existence of cell membranes
C. It did not include non-living organisms
D. It did not include the concept of genetics

Answer –A. It did not explain how new cells were formed
Explanation-


17. Who first explained how new cells were formed?
A. Robert Hooke
B. Louis Pasteur
C. Rudolf Virchow
D. Gregor Mendel

Answer –C. Rudolf Virchow
Explanation-


18. What modification did Rudolf Virchow make to the original cell theory?
A. He added the concept of genetics
B. He emphasized the importance of cell membranes
C. He explained how new cells were formed
D. He introduced the idea of organelles

Answer –C. He explained how new cells were formed
Explanation-


19. What is the cell theory as understood today?
A. All living organisms are composed of cells and products of cells.
B. All cells arise from pre-existing cells.
C. Cells are the basic unit of life.
D. All of the above.

Answer –D. All of the above.
Explanation-


20. What is the outer boundary of an onion cell?
A. Cell membrane
B. Nucleus
C. Cytoplasm
D. Cell wall

Answer –D. Cell wall
Explanation-



Spread the love
Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 345Next »

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO