Cell The Unit of Life MCQ with Answers Part-1 [50 MCQs]

Spread the love

Rate this post

Cell The Unit of Life MCQ Set-3

21. What is the outer membrane of the human cheek cell called?
A. Cell wall
B. Cell membrane
C. Nucleus
D. Cytoplasm

Answer –B. Cell membrane
Explanation-


22. What is the dense membrane-bound structure present inside each cell?
A. Cell wall
B. Cell membrane
C. Nucleus
D. Cytoplasm

Answer –C. Nucleus
Explanation-


23. Which type of cell is a typical plant cell?
A. Human cheek cell
B. Liver cell
C. Onion cell
D. Muscle cell

Answer –C. Onion cell
Explanation-


24. What is the delimiting structure of a human cheek cell?
A. Nucleus
B. Cell wall
C. Cytoplasm
D. Cell membrane

Answer –D. Cell membrane
Explanation-


25. Which structure in the cell contains the genetic material?
A. Cytoplasm
B. Nucleus
C. Cell membrane
D. Cell wall

Answer –B. Nucleus
Explanation-


26. What is the genetic material present in the chromosomes?
A. RNA
B. Lipids
C. Proteins
D. DNA

Answer – D. DNA
Explanation-


27. What is the name given to cells that have a membrane-bound nucleus?
A. Prokaryotic
B. Eukaryotic
C. Monocellular
D. Multicellular

Answer –B. Eukaryotic
Explanation-


28. Which type of cells lack a membrane-bound nucleus?
A. Prokaryotic
B. Eukaryotic
C. Multicellular
D. Monocellular

Answer –A. Prokaryotic
Explanation-


29. What is the name of the semi-fluid matrix that occupies the volume of the cell?
A. Cytoplasm
B. Nucleus
C. Cell membrane
D. Cell wall

Answer – A. Cytoplasm
Explanation-


30. What is the main arena of cellular activities in both plant and animal cells?
A. Nucleus
B. Cell wall
C. Cytoplasm
D. Cell membrane

Answer –C. Cytoplasm
Explanation-



Spread the love
Pages ( 3 of 5 ): « Previous12 3 45Next »

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO