West Bengal Geography MCQ: Asked in Previous Year’s WBCS Preliminary Exams 2022-2001

4.2/5 - (11 votes)

WBCS Prelims West Bengal Geography MCQ Set-12

Q111. In West Bengal foothill region of the Himalayas is known as_____ [WBCS Prelims 2011]
A. Terai and Duars
B. Barind
C. Diara
D. Bagri

Answer –A. Terai and Duars
Explanation-


Q112. Chittaranjan in West Bengal is well known for its: [WBCS Prelims 2010]
A. Fertiliser plant
B. Locomotive works
C. Iron and Steel industry
D. None of the above

Answer –B. Locomotive works
Explanation-


Q113. Among the districts of West Bengal, according to 2001 census data sex ratio is lowest in: [WBCS Prelims 2010]
A. Kolkata
B. Purulia
C. Hooghly
D. Uttar Dinajpur

Answer –A. Kolkata
Explanation-


Q114. In West Bengal SEZ was planned: [WBCS Prelims 2011]
A. Around Medinipur
B. Around Jhargram
C. Around Nandigram
D. Around Haldia

Answer –C. Around Nandigram
Explanation-


Q115. The highest population growth rate in West Bengal, according to the 2001 census is found in _______ [WBCS Prelims 2011]
A. Malda
B. Uttar Dinajpur
C. Dakshin Dinajpur
D. South 24-Parganas

Answer –B. Uttar Dinajpur
Explanation-


Q116. ‘Sundarbans’ in West Bengal has been declared a World Heritage site in ______ [WBCS Prelims 2011]
A. 1999
B. 1987
C. 1979
D. 1969

Answer –B. 1987
Explanation-


Q117. The soil of Bankura district is _______ [WBCS Prelims 2011]
A. Podzolic
B. Alluvial
C. Lateritic
D. Silty

Answer –C. Lateritic
Explanation-


Q118. River Ganga flows into the sea through______ [WBCS Prelims 2011]
A. An estuary
B. A delta
C. A bird’s foot estuary
D. None of the above

Answer – B. A delta
Explanation-


Q119. In West Bengal Plantation Agriculture is found in_____ [WBCS Prelims 2011]
A. Malda district
B. Darjeeling district
C. Bankura district
D. Howrah district

Answer –B. Darjeeling district
Explanation-


Q120. The largest delta in the world is _______ [WBCS Prelims 2009]
A. Ganga Delta
B. Mississippi Delta
C. Irrawaddy Delta
D. Godavari Delta

Answer –A. Ganga Delta
Explanation-


Share This:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Scroll to Top