A to Z Important MCQs on Lakes in India

Rate this post

Prepare for your competitive exams with these A to Z Important MCQs on Lakes in India. From the famous Dal Lake in Kashmir to the lesser-known Chilika Lake in Odisha, this quiz covers some of the most significant lakes that are likely to be included in exams such as UPSC, SSC, and State Public Service Exams. Brush up on your geography and improve your chances of success with these practice questions.

Well, let’s participate in the following MCQs on important lakes in India.

Important MCQs on Lakes in India Set-1

1. Which of the following is the largest shallow freshwater lake in Asia?
A. Wular
B. Kolleru
C. Baikal
D. Urmia

Answer – B. Kolleru
Explanation-

• Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes located in Andhra Pradesh.
• It is the largest shallow freshwater lake in Asia with a lake area of 245 km2.
• It was designated as a Ramsar Wetland Site on 19 August 2002.


2. Which state is home to Badkhal Lake?
A. Manipur
B. Haryana
C. Odisha
D. Uttar Pradesh

Answer – B. Haryana
Explanation-

• Located in Badkhal village near Faridabad, Haryana.


3. The Kolleru Lake is located between which of the following deltas?
A. Krishna and Mahanadi deltas
B. Krishna and Godavari deltas
C. Godavari and Pennar deltas
D. Pennar and Krishna deltas

Answer – B. Krishna and Godavari deltas
Explanation-

• The Kolleru lake located in the Eluru district between the Krishna and Godavari deltas.


4. Which one of the below lakes is not located in Assam?
A. Haflong lake
B. Dora Beel
C. Hamirsar lake
D. Chandubi lake

Answer – C. Hamirsar lake
Explanation-

• The Hamirsar Lake is a man made lake.
• It is situated in the Kutch district, Gujarat.


5. The Chilka Lake is located in?
A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Jharkhand
D. Madhya Pradesh

Answer – A. Odisha
Explanation-


6. Kolleru Lake spans into two districts they are?
A. Krishna & East Godavari
B. Krishna & Vijayawada
C. Krishna & West Godavari
D. West Godavari & Kurnool

Answer – B. Krishna & West Godavari
Explanation-


7. The Wular Lake is fed by which of the following rivers?
A. Shyok
B. Nubra
C. Zankar
D. Jhelum

Answer – D. Jhelum
Explanation-


8. Dal Lake is located in which Indian city?
A. Shimla
B. Ladakh
C. Srinagar
D. Nainital

Answer – C. Srinagar
Explanation-


9. The basin of which of the following lakes was formed as a result of the tectonic activity?
A. Dal Lake
B. Loktak lake
C. Wular Lake
D. None

Answer – C. Wular Lake
Explanation-


10. Which of the following is not true about Kolleru Lake?
A. It’s a lack of fresh water.
B. It is located in Andhra Pradesh
C. It is associated with the Krishna and Pennar Rivers.
D. It comes under Ramsar sites.

Answer – C. It is associated with the Krishna and Pennar Rivers.
Explanation-

Share This:

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock