Folk Dances of India State Wise List 2024

Spread the love

4.6/5 - (12 votes)

Check out the Folk Dances of India State Wise List for upcoming competitive exams. For those preparing for competitive exams, it’s crucial to know about the major folk dances in India. These dances represent the diverse cultures of the different states of India. While there are 8 classical dances in India, there are numerous types of folk dances.

In this article, we have compiled a comprehensive list of folk dances in India state-wise. Additionally, we have included some previous years’ multiple choice questions (MCQs) on the topic to help you prepare for your exams.

Folk Dances of India State Wise List

StateFolk Dance
Andhra PradeshVilasini Natyam, Bhamakalpam, Veeranatyam, Dappu, Tappeta Gullu, Lambadi, Dhimsa, Kolattam
Arunachal PradeshBuiya, Chalo, Wancho, Pasi Kongki, Ponung, Popir
AssamBihu, Bichhua, Natpuja, Maharas, Kaligopal, Bagurumba, Naga dance, Khel Gopal.
BiharJata-Jatin, Bakho-Bakhain, Panwariya
ChhattisgarhGaur Maria, Panthi, Raut Nacha, Pandwani, Vedamati, Kapalik
GujaratGarba, Dandiya Raas, Tippani Juriun, Bhavai
GoaTarangamel, Koli, Dekhni, Fugdi, Shigmo, Ghode, Modni, Samayi nrutya, Jagar, Ranmale
HaryanaJhumar, Phag, Daph, Dhamal, Loor, Gugga, Khor.
Himachal PradeshJhora, Jhali, Chharhi, Dhaman, Chhapeli, Mahasu
Jammu & KashmirRauf, Hikat, Mandjas, Kud Dandi Nach
JharkhandAlkap, Karma Munda, Agni, Jhumar, Janani Jhumar, Mardana Jhumar, Paika, Phagua
KarnatakaYakshagana, Huttari, Suggi, Kunitha, Karga
KeralaOttam Thullal, Kaikottikali
MaharashtraLavani, Nakata, Koli, Lezim, Gafa, Dahikala Dasavtar
Madhya PradeshJawara, Matki, Aada, Khada Nach, Phulpati, Grida Dance, Selalarki, Selabhadoni
ManipurDol Cholam, Thang Ta, Lai Haraoba, Pung Cholom
MeghalayaKa Shad Suk Mynsiem, Nongkrem, Laho
MizoramCheraw Dance, Khuallam, Chailam, Sawlakin, Chawnglaizawn, Zangtalam
NagalandRangma, Zeliang, Nsuirolians, Gethinglim
OdishaSavari, Ghumara, Painka, Munari
PunjabBhangra, Giddha, Daff, Dhaman, Bhand
RajasthanGhumar, Chakri, Ganagor, Jhulan Leela, Jhuma, Suisini, Ghapal
SikkimChu Faat, Sikmari, Singhi Chaam or the Snow Lion, Yak Chaam, Denzong Gnenha, Tashi Yangku
Tamil NaduKumi, Kolattam, Kavadi
TripuraHojagiri
Uttar PradeshNautanki, Raslila, Kajri, Jhora, Chappeli
UttarakhandGarhwali, Kumayuni, Kajari, Jhora, Raslila

Read More: Folk Dance of Andhra Pradesh with Key Points

Folk Dances in India Map
Folk Dances in India Map

India’s Dance Forms

  • Classical and folk dance are the two most popular dance forms in India.
  • The first formal mention of dance is found in Bharata’s famous work Natyashastra.
  • Bharata Muni describes dance as the ‘complete art’ encompassing within its scope all other forms of art – music, sculpture, poetry, and drama.
  • Folk dance arose from the state’s, ethnic, or geographic region’s local tradition.

India’s Folk Dances

  • In India, folk dances showcase the culture and traditions of the group from which they came.
  • Folk dances are typically performed at communal celebrations such as births, festivals, and weddings, to celebrate a new season and other social occasions.
  • In some Indian folk dances, men and women perform separately; in others, they dance together.
  • In India, there are many different types of folk dances which is celebrated in different states of India.

Most  Important MCQs about Folk Dances in India

1.   Rouff is a folk dance. It has its origin in?
A. Assam
B. Mizoram
C. Kashmir
D. Himachal Pradesh

Answer: Kashmir

2. Which of the following folk dances is performed by women in Punjab?
A. Garbha
B. Giddha
C. Ghero
D. Goncha

Answer: Giddha

3. Tamasha or Lalvani is the folk dance of which Indian State?
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Assam
D. Madhya Pradesh

Answer: Maharashtra

4. Which is a post-harvest folk dance in Assam?
(SSC CGL Tier-I 2016 (2nd Sitting))
A. Ojapali
B. None of them
C. Ankia Nat
D. Bihu

Answer: Bihu

5. With which state is the folk dance ‘Garba’ associated?
(SSC SAS 2010 (Paper-1) and SSC Tax Assistant
(Income Tax & Central Excise) 2009)
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Himachal Pradesh

Answer: B. Gujarat

6. Which of the following folk dances is associated with Rajasthan?
(SSC CGL Tier-I 2011, First Sitting)
A. Rauf
B. Jhora
C. Veedhi
D. Suisini

Answer: D. Suisini

Note: Ginad, Chakri, Gangore, Terahtaal, Khayal, Jhulan Leela, Jhuma, Suisini, etc are some of the Major folk dances of Rajasthan.

7. Which of the following folk dances is associated with Jammu and Kashmir?
(SSC CGL Tier-I 2011 (Second Sitting)
A. Jhora
B. Veedhi
C. Rauf
D. Suisini

Answer: C. Rauf

8. Of which of the following States is Nautanki, a folk dance?
(FCI Assistant Grade-II 2012 (Paper-1)
A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer: B.Uttar Pradesh

Note: Nautanki, Thora, Chappeli, Raslila, Kajri are some of the famous folk dances of Uttar Pradesh.

9. Which one of the following is wrongly paired?
(SSC Graduate Level Tier-I 2013)

Folk Dance……. State
A. Kerala ………….. Karagam
B. Gujarat………….. Garba
C. Uttar Pradesh ….Nautanki
D. West Bengal …….Jatna

Answer: A.
Note: The Karagam Dance is an ancient folk dance of Tamil Nadu performed in praise of the rain goddess Mariamman. The performers balance the water pot on their heads very beautifully. This dance is considered to have originated in Thanjavur.

10. Which among the following is a folk dance of India?
(SSC CGL Tier-I 2015 (Ist Sitting) and SSC CHSL, LDC, DEO 2015)
A. Mohiniattam
B. Kathakali
C. Manipuri
D. Garba

Answer: D. Garba

11. ‘Tabal Chongli’ is a form of folk dance associated with the State
of : (FCI Assistant Grade-III 2012 (Paper-1)
A. West Bengal
B. Assam
C. Andhra Pradesh
D. Maharashtra

Answer: B Assam

Note: Other popular dance forms of Assam are Bihu, Khel Gopal, Rash Lila, Canoe, etc.

12. ‘Giddha’ is a form of dance associated with the state of :
(SSC (10+2) Data Entry Operator & LCD 2011 (Ist Sitting) (North Zone) and SSC
Combined Matric Level (PRE) 2006 (Ist Sitting) (East Zone)
A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Haryana
D. Rajasthan

Answer: A. Punjab

Note: Giddha is a popular folk dance of women in the Punjab region of India and
Pakistan. The dance is often considered derived from the ancient dance known
as the ring dance.

13. “Dandia” is a popular dance of_?
(SSC Constable (GD) 2013, Ist Sitting)
A. Gujarat
B. Assam
C. Jharkhand
D. Maharashtra

Answer. A. Gujarat

Note: The dandiya is the chief folk dance of Gujarat, which is usually performed in groups, wherein young men and women dressed in colorful costumes, dance in circles with multi-hued sticks in their hands to the lively beat of drums. This dance is very popular during the Navratri season in October.


More Art and Culture GK:


Spread the love

As a professional blogger and passionate educator, I am driven by a deep-seated desire to share knowledge and empower others. With years of experience in the field, I am committed to providing valuable insights and guidance to aspiring learners. My passion lies in helping individuals discover their potential and achieve their goals. I am also a firm believer in the power of motivation and strive to inspire others to pursue their dreams with unwavering determination.

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock